Arvostelu: Tenaya Oasi

Tenaya Oasi

Tenaya Oasi

Tenaya on Suomessa vielä melko tuntematon espanjalainen merkki. Itse törmäsin siihen vasta luettuani Climbing -lehteä jossa näin mainoksen juurikin tästä mallista. Siinä hehkutettiin kovasti kuinka ihmepoika Alexander Megos kiipesi niillä maailman ensimmäisen 9a onsightin. Hyvä meriitti. Ja hyvää mainosta Tenayalle.

Tenaya Oasi. Näyttää agressiiviselta.

Tenaya Oasi. Näyttää agressiiviselta.

Mainonnan uhrina minua alkoi Oasi kiinnostaa huolimatta siitä, että olin vannonut pysyä Scarpoissa joista arvostelu täällä. Ehkä enemmän kuin Alexin onsight, huomioni kenkä sai kun sitä kovasti oli hehkutettu internetissä mukavaksi jalassa. Ja vieläpä suorituskyvyn kärsimättä. Kaikenlaista sitä luvataan. Tuumasta toimeen ja kengät tilaukseen. Suomestahan näitä ei saanut. Briteistä sai. Tarkemmin sanottuna Bananafingersistä. Oasi on kyllä äärettömän mukava kenkä. Ja suorituskyky ei kyllä juurikaan mukavuudesta huolimatta kärsi. Kenkä on lestiltään kyllä huomattavasti kapeampi kun esimerkiksi sportivat tai scarpat. Pehmeyden ansiosta se ei kyllä haittaa vaikka oma jalka olisikin hieman keskivertoa leveämpi. Tuntumaltaan kenkä on myös varsin hyvä. Ja varsinkin sisällä toimii hyvin. Ulkona smearaus onnistuu hyvin pehmeyden ansiosta. Pikkulistat taipuvat myös mainiosti. Silloin pitää vaan muistaa käyttää jalkojen lihaksia eikä luottaa, että kenkä omalla jäykkyydellä pitää huolen siitä että listoilla pysytään. Tuntumaltaan voitanee verrata Oasia sportivan Pythoniin, ei ehkä kumminkaan ihan yhtä pehmeä. Eli pythonin kannattajille varsin oivallinen vaihtoehto. Minulle selvä voittaja huomattavasti paremmin istuvan kantapään ansiosta. Kantapää on jokseenkin kapea ja tulee yllättävän ylös kantapään yli akillesjänteen päälle tai tuntumaan. Joitakin se saattaa häiritä. Itse koen sen vain positiivisena. Kantapää nimittäin sen ansiosta pysyy kiinni jalassa kuin jesarilla teipattuna. Eikä kyllä takuuvarmasti lähde irti niissä kaikkein haastavammissakaan huukeissa. Mielestäni jopa huukkikenkien aatelistoa. Huukeissakin on todella hyvä tuntuma.

Kantapään kapeutta verrattuna Instinct Vs:ään.

Kantapään kapeutta verrattuna Instinct Vs:ään.

Yleisesti voi sanoa, että kengät ovat slipperit ja tuntuma on sen mukainen. Jalka tekee enemmän töitä kuin kenkä. Eksyin jopa kerran kiipeämään helppoa sporttia ja kenkä toimi siinäkin moitteetta. Ei käynyt missään vaiheessa epämukavaksi tai jalat väsyneet kengät pehmeyden takia liiaksi. Nettikeskusteluissa on arvosteltu Oasin tarrakiinnitystä. Kyllähän se vähän heppoiselta vaikutti kun ensimmäistä kertaa veti kengät jalkaan. Ja kiristämistäkin piti vähän harjoitella. Mutta tarrat hoitavat kyllä asiansa varsin hyvin ja ovat säädettävissä todella hyvin juuri omaan jalkaan istuvaksi. Ei valittamista silläkään saralla. Sitäpaitsi kengässä on sellainen jännä sukka jalkapöydän päällä joka halaa kivasti jalkaa. Se tuo lisämukavuutta kun kiristää melko ohuet tarrahihnat ja sen pitäisi kait ehkäistä jotenkin jalan hikoilua. Mulla kyllä hikoilee jalat sisällä kiivetessä kengässä kuin kengässä. On halaavaa sukkaa tai ei.

Instinct vs ja Oasi

Instinct vs ja Oasi

Pari kuukautta kenkää käyttäneenä voin sanoa ettei Oasi tule venymään liiaksi. Venyminen on varsin minimaalista. Kannattaa siis ottaa kerralla oikea koko eikä odotella milloin Oasi antaa hieman periksi. Tuntuma on säilynyt eikä ole oikeastaan mitään valittamista. Mukava suorityskykyinen kenkä. Tällä kertaa saatan jopa oikeasti ostaa seuraaviksi kengiksi samanlaiset. Koosta sen verran, että Oasit ovat minulla kokoa 38. Ehkä voisin vetää vielä puoli numeroa pienemmätkin jalkaan jonkun supertiukan projektin takia mutten kyllä oikein näe sille tarvetta kumminkaan. 5.10 Arrowheadia ja Blackwingiä olen käyttänyt kokoa 40. Dragonia kokoa 41. La Sportivan Solution tiukkana koko 38. Scarpan Instinct Vs:t ovat kokoa 38,5 ja ne ovat kans aika tiukat. Edelliset kenkäni olivat varsin suorituskykyiset muttei läheskään näin mukavat. Se mitä itse pitää kenkiä ostaessa tärkeänä on makukysymys. En ole huomannut, että olisi jäänyt joku reitti kiipeämättä sen takia että on mukavammat kengät jalassa. Vaihtelen välillä Scarpaankin jos joku reitti ei luonnistu mutta harvoin tulos on parempi kuin Oasillakaan. Varsinkin sisällä kiivetessä on kiva vetää mukavat kengät jalkaan kun tietää ettei tarvitse kärvistellä ja kävellä hassua kanakävelyä kun kengät sattuu. Suosittelen Oasia varauksetta kaikille kapeasta keskileveän jalan omaavalle kipuilijalle.

Mainokset

One thought on “Arvostelu: Tenaya Oasi

  1. Päivitysilmoitus: Arvostelu: Tenaya Iati | Kiipeilypäiväkirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s