Scarpa Instinct VS

Rakas vaimoni tilasi minulle joululahjaksi Climbing -lehden vuosikerran. Pari kuukautta sitten kyseistä julkaisua lukiessani osui silmiini arvostelu otsikon Scarpoista. Ylisanoja ei säästelty ja mainitsi joku jopa kenkien olevan parhaat millä on ikinä kiivennyt. Mielenkiintoista.

Uudet kengät olivat ostoslistalla edellisten loppuunkulumisen häämöttäessä. Tarkoituksenani oli pysytellä turvallisissa five teneissä joita minulla on jo useampi pari ollutkin. Aina kumminkin mieltä kaihertaa, että löytyisikö omaan jalkaani vieläkin sopivampi kenkä kuin yksikään joka on tähän mennessä ollut. Dragoneita olin jo tilaamassa mutta Scarpat jäivät mieltä kaihertamaan.

Tuumasta toimeen ja järkyttävän pitkäkestoisen ja jopa maanisen googlettamisen jälkeen löysin eräästä saksalaisesta nettikaupasta itselleni sopivat Instinct VS:t. Scarpoja myyvät toki monet muutkin kaupat mutta joko heillä ei ollut kokoani tai sitten postikulut tuntuivat poskettomilta.

Nyt pari viikkoa kenkiä käyttäneinä voin kyllä allekirjoittaa lähes kaikki ylisanat mitä olen kengistä kuullut. Tossut istuvat jalkaan todella hyvin kunhan hieman pehmenevät. Ne ovat jopa sen verran napakat, että tuntuu olevan ihan sama onko tarranauha kiinni vai ei. Mutta napakkuudesta huolimatta myös mukavuus on suorituskengille huippuluokkaa.

Toki kaikkien uusien kenkien käyttöönotto on hieman epämukavaa mutta esimerkkinä mainittakoon, että pystyin heti alusta alkaen pitämään instinctejä jalassa parikymmentä minuuttia kerrallaan. Five tenien kohdalla aika on jäänyt muutamaan minuuttiin tai pariin muuviin.

Jos jotain negatiivistä pitää sanoa, niin se, että kengissä on ulkosyrjässä saumojen risteyskohta joka sattuu osumaan juurikin nilkkaluun alla olevaan pienempään luuhun joka itselläni tuntuu olevan hieman enemmän kohollaan kun muilla jonka jalkoihin olen omaa kinttuani verrannut. Kenkien pehmetessä tämäkin ongelma tosin tuntuu laantuneen. Pitkille sporttireitille en scarpoja kumminkaan vielä laittaisi. En ennenkuin ne vielä vähän pehmenevät.

Kumina kengissä on Vibram XS Edge joka toimii mielestäni hyvin. Tuntuu ettei kenkä pyörähdä pikkukiteiltä niin helposti pois kun joku pehmeämmän kumin omaava kenkä. Pohja on hieman jäykempi ja tunnottomampi kun esimerkiksi 5.10 dragonissa tai arrowheadissa. En kumminkaan koe sitä ongelmana sillä pienillä jalitsuille seisoo ja ponnistaa näillä hieman mukavammin.

Muista kokeilemistani kengistä lähimmäksi näitä pääsevät La Sportivan Solutionit. Instinct VS kumminkin istuu omaan jalkaan paremmin ja kantapää on tiukempi. Scarpat ovat myös suorituskykyynsä nähden merkittävästi mukavammat jalassa. Myös varvashuukit onnistuvat mainiosti varpaiden ja jalkapöydän päällä olevan kumin ansiosta.

Katsotaan miten Instinct VS:t kestävät aikaa ja kulutusta mutta ainakin vielä olen enemmän kuin tyytyväinen. Suomessa Scarpat näyttävät tulleen juuri myyntiin boulderkeskuksella.

IMG_0436

Mainokset

5 thoughts on “Scarpa Instinct VS

 1. Hei Sami!
  Can you tell me what you think about that shoe? Rubber, heal toe, friction everything.
  Do they sell it in Jyväskylä?
  Br, Johan

  • Hello Johan!

   I think the shoe is great. Its kind of lika a Solution but with a better and snug fit. And being quite comfortable at the same time once it streches. The instinct vs uses the Vibram XS Edge rubber. I think the rubber is a bit less sticky than for example five ten rubber but at the same time it keeps from rolling off small pebbles. Overall I favor this over five ten on small footholds. In my opinion the heel is better for my foot than the Solution. And way better than the Python. This is a tight yet comfortable (for a performance shoe) at the same time. I think it says somethin about the tightness that I propably wouldnt notice if the velcro strap was open or closed, because the shoe hugs the foot so well. Havent been toehooking yet but it also seems to buy superb. The building quality seems superb also. Try it for yourself. They dont sell these in Jyvskyl but boulderkeskus (http://www.boulderkeskus.com/fi/) in Helsinki sells them.

   Hope this helps.

   Sami

   15. keskuuta 2013 12.20 Kiipeilypivkirja

 2. Onko sulla vielä Scarpat käytössä? Miten on kestäneet? Jossain arvostelussa oli saatu kantapäähän halkeama vetolenkkien väliin.
  Oletko ollut muuten tyytyväinen? Ovat harkinnassa seuraaviksi kengikseni.

 3. Kyllä scarpat vielä mukana kulkevat. Itseasiassa vasta viimeaikoina olen alkanut enemmän tykkäämään niistä. Itselleni ne vaativat hieman käyttöä ja totuttelemista koska edellisiin kenkiini verrattuna tuntuma on jokseenkin erilainen.

  Merkittävää kulumista en ole huomannut. Kengät ovat ainoastaan muuttuneet hieman mukavimmiksi. Johtuuko siitä että nilkkaluuni päälle on kasvanut paksumpi nahka vai että scarpat ovat antaneet siitä kohtaa hieman periksi? En osaa sanoa.

  Suosittelen kyllä scarpoja. Kokeile omaan jalkaan kumminkin ennenkuin ostat. Jos vaihtoehtoina on solution tai instinct vs, niin itselleni se ei olisi vaikea valinta. Onnea oikean kengän metsästykseen.

 4. Päivitysilmoitus: Scarpa Instinct Vs -arvostelu | Kiipeilypäiväkirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s