Kengät, kengät, kengät

Sormet ja erioten niiden vahvuus ovat kiipeilijälle erittäin tärkeät. Näpit kumminkin pitävät kiipeilijän kiinni kalliossa. Mutta myöskään ei voida väheksyä jalkoja jotka näppien tapaan ovat suorassa kontaktissa kiveen. Ja varsinkin kenkiä. Toki campustellakin saa jos on riittävästi voimaa. Itseäni ei ole siunattu yli-ihmisen yläkropalla ja tarvitsen jalkoja auttamaan mahdollisimman paljon ylöspäin kapuamiseen. Toki voisihan sitä campustelua harjoitellakin mutta mielummin harjoittelen jalkatekniikkaa. Uskon sen olevan pitkässä juoksussa paljon hyödyllisempää kuin, että harjoittelisin kiipeämään ilman jalkoja. Uskon sen myös olevan turvallisempaa ja mahdollistavan useiden jopa kymmenien vuosien harrastamisen kiipeilyn parissa. Tottakai joskus saattaa tulla joku muuvi reitillä mikä on helpoin ja nopein tehdä vaan campustelemalla mutta 97.8% ajasta voin helpottaa kiipeämistä hyvällä jalkatekniikalla. Tämä vain oma mielipiteeni. Enkä yritä kyseenalaistaa muiden tekemiä ratkaisuja harjoittelun suhteen.

Mutta palataanpa varsinaiseen artikkelin aiheeseen eli kenkiin. Laskeskelin, että minulla on kiipeilyn aloittamisesta yhteensä seitsemän paria kenkiä. Tähän mennessä en ole vielä ostanut samaa paria kahta kertaa. Joka kerta uuden kengät ostaneen ajattelen, että tässä ne nyt ovat. THE kengät. Ensi kerralla ostan samanlaiset. Nää on hyvät. Jess!

Sitten kiipeän niillä muutaman kuukauden ja huomaan niiden pussittavan kantapäästä. Tai jostain muualta. Tai tuntuvan muutenvaan jotenkin epäsopivilta. Sitten kun ne on kiivetty loppuun tai pohjattu kerran kaksi, niin alan haeskelemaan uutta paria. Jotain vähän erilaista. Jospa sieltä kumminkin löytyisi joku malli joka on juurikin minun jalkaani täydellinen. Tai ainakin niin lähelle täydellisesti sopivaa kenkää kun vaan voi olla.

Minulla on myös hieman ristitiitaiset tunteen koskien kengän kokoa. Jos kengät ovat todella pienet, niin kantapää istuu paremmin. Itsestäänselvyys. Miinuspuoli tässä on varpaiden tuskallinen tunne minkä pienet kengät saavat aikaan. Onko mukava ränkätä kenkiä kokoajan pois jalasta ja takaisin jalkaan kun ei pysty pitämään niitä kymmetä minuuttia pisempään jalassa? Siten taas jos varpaat ovat suhteellisen mukavasti (tai niiin mukavasti kun kiipeilykengissä voi vaan olla), niin kantapää saatta pussiittaa viimeistään kengän venyessä. Sitten lipsuu huukit. Vai johtuuko huukin lipsuminen taas huonosta jalkatekniikasta? Toisaalta taas kumpi olisi pitkässä juoksussa parempi valinta. Huukkailua tulee kumminkin harrastettua huomattavasti vähemmän kuin kengän kärjellä tai smearaamalla kiipeämistä. Vai pitäisikö olla kahdet kengät? Mukavammat jos ei tarvitse kantapäätä ja tuskalliset silloin kun sillä on oikeasti väliä. Paljon kysymyksiä.

Yksi asia mikä kanssa mietityttää on, että jos ostaa pienet kengät, niin tuleeko huomaamattaan vältettyä pieniä listoja ja jalitsuja sen takia kun ne tuntuvat niin tuskallisilta? Vaikka periatteessa pienten kenkienhän pitäisi kumminkin olla pikkuotteilla omassa elementissään. Ja tuleeko välteltyä kenkien jalkaan vetämistä niiden epämukavuuden tähden. Ja näin ollen ehkä jopa kiivettyä yleisesti vähemmän kuin mukavimmilla kengillä? Ja tästä syystä pitkässä juoksussa kehittyisi vähemmän? Jos joku sen tietää sen minulle kertokoon.

Muutaman itseäni huomattavan paljon kokeneemman kiipeilijän kanssa keskusteltuani olen päättänyt jättä liikavarpaan kasvatuskisan muille innokkaammille. Kiipeilyn on kumminkin pohjimmilteen oltava mukavaa puuhaa. Siksihän sitä harrastetaan. Pidempään harrastaneet eivät ole kuulemma huomanneet suoritustasossaan ainakaan heikentymistä mukavimpiin kenkiin siirryttyään. Uskon heitä.

Tai haluaisin uskoa. Huomaan hiljaa miettiväni mitä jos joku reitti jää kiipeämättä jalan lipsahdettua pieneltä otteelta? Pitäisikö kumminkin ottaa ne pienemmät kengät. Eihän niitä kumminkaan tarvitse niin useasti vetää jalkaan. Eikä ne nyt niin pahalta tunnu. Kyllä siellä jalassa se veri kumminkin ihan riittävästi kiertää. Mitä nyt suonta vetää jalkapohjasta…

Spekulointi ja täydellisen kengät metsästys jatkuu…

P.S. Jos jollakulla on uudehkot Solutionit kokoa 38 joista haluaa päästä eroon kohtuuhintaan, niin voipi ottaa yhteyttä.

IMG_3152

Mainokset

One thought on “Kengät, kengät, kengät

  1. Päivitysilmoitus: Scarpa Instinct VS | Kiipeilypäiväkirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s